Oι διαφωνίες του Χίτλερ με τον Χίμλερ


Ο Χίμλερ ήταν εκείνος που προσπάθησε να πείσει τον Χίτλερ να εξαλείψει στην Γερμανία κάθε είδος χριστιανισμού και να αναστηλώσει την λατρεία των αρχαίων γερμανικών θεών – του Βόταν, του Θώρ και των άλλων. Θυμάμαι μια περίπτωση που ο Χίμλερ ζήτησε από τον Χίτλερ να παραστεί στην βάπτιση ενός παιδιού αξιωματικού των SS που θα αφιερωνόταν στους γερμανικούς θεούς. Για μια στιγμή ο Χίτλερ έμεινε ήρεμος. Έπειτα γέλασε και είπε:
''Και τι θα κάνω εκεί; Θα ξαπλώσω το βρέφος πάνω σε ένα δέρμα αρκούδας ή θα το κουνήσω στον αέρα; Όλα αυτά είναι ανοησίες. Δεν θα κάνω τίποτα τέτοιο.''


Ο Χίμλερ έγινε πελιδνός και θύμωσε τρομερά, αλλά αναγκάστηκε να γελάσει κι αυτός – προσποιητά.
Ο Χίμλερ όμως επέμεινε στην ιδέα του να δημιουργήσει μια ''Γερμανική θρησκεία'', μια ειδωλολατρική θρησκεία και επιχείρησε να την διαδώσει ανάμεσα στα SS. Πέτυχε να πείσει τους άνδρες των SS να πάψουν να πηγαίνουν στην Εκκλησία, αλλά δεν κατόρθωσε να πραγματοποιήσει την ιδέα του για την αναβίωση της λατρείας των αρχαίων θεών. 


Ο Χίτλερ όμως είχε ασπασθεί μέχρι ιδεοληψίας ένα από τα όνειρα του Χίμλερ : να δημιουργήσει μια κυρίαρχη φυλή σωματικά και διανοητικά, χάρη στους επίλεκτους άνδρες των SS. Το πρόγραμμα αυτό συνεπαγόταν την ίδρυση του ειδικού σώματος, που θα είχε όλες τις παραδόσεις των Ιπποτών της Στρογγυλής Τραπέζης του βασιλιά Αρθούρου. Το σώμα αυτό θα ήταν οι ''Ιππότες της Γερμανίας''. Σύμφωνα με το σχέδιο του, ο Χίμλερ εξέδωσε διαταγές που έλεγαν ότι αν και ένα μέλος των SS είχε την άδεια να διαλέξει την κοπέλα που ήθελε, δεν μπορούσε να την νυμφευθεί, αν αυτή δεν υποβαλλόταν προηγουμένως σε εξονυχιστική ιατρική εξέταση. '' Όχι μόνο για να διαπιστωθεί ότι μπορεί να κάνει παιδιά, αλλά και για να υπάρξει βεβαιότητα ότι τα παιδιά της θα είναι αντάξια του Γερμανικού Ράιχ'' εξηγούσε ο Χίμλερ στον Χίτλερ. 


Ο Χίτλερ απέτρεψε την πραγματοποίηση μιας από τις ιδέες του Χίμλερ, όταν ο τελευταίος κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου, υποστήριζε ότι όλες οι κοπέλες που είχαν γεννηθεί στα 1920 και που τότε θα ήταν 20 ετών, θα έπρεπε να ζευγαρωθούν με άνδρες των SS.  ''Πρέπει να ζευγαρωθούν. Και όταν δώσουν ένα παιδί στην Γερμανία, πρέπει να πάρπυν μετάλλιο'' είπε ο Χίμλερ.  ''Ανοησίες.  Η μητέρα μου δεν πήρε ποτέ μετάλλιο και πιστεύω ότι είμαι τόσο καλός Γερμανός, όσο οποιοσδήποτε άλλος στο Ράιχ'' απάντησε ο Χίτλερ.

Ηeinz Linge , Ο Χίτλερ όπως δεν τον ήξερε κανένας


Ο αρχηγός των SS χάρισε στον Χίτλερ δύο βιβλία εμποτισμένα με ιδεολογία, το ''Φωνές των προγόνων μας'' το 1934 και το ''Θάνατος και αθανασία στην κοσμοθεωρία Ινδογερμανικών διανοητών'' το 1938. Στο δεύτερο αυτό βιβλίο, που του το έκανε δώρο τα Χριστούγεννα, ο Χίμλερ χρησιμοποιεί την παγανιστική σύνθετη λέξη Julfest -το αντίστοιχο της αγγλικής λέξης Yuletide- για να αποφύγει να συνδέσει τον χριστιανισμό με την εορταστική περίοδο.

Τimothy Ryback,  Η βιβλιοθήκη του Χίτλερ