Η Γερμανία του Χίτλερ πολεμούσε για την Ευρώπη


Στο μεταξύ οι Ρώσοι έχουν ξαναρχίσει τους τρομερούς τους βομβαρδισμούς. Ενώ προσπαθούσα να κοιμηθώ και με νανούριζε η δόνηση του κτιρίου κάθε φορά που έπεφταν βλήματα μεγάλου βεληνεκούς που έριχναν οι σοβιετικοί, σκεφτόμουν το παράλογο της κατάστασης, από την πλευρά των συμφερόντων που παίζονταν. Τα κανόνια που μας σφυροκοπούσαν ήταν αμερικάνικα, εφόσον οι γιάνκηδες είχαν εξοπλίσει τους Ρώσους με το μεγαλύτερο μέρος του υλικού τους. Οι Άγγλοι ήταν επίσης σύμμαχοι των κομμουνιστών. Μήπως η Ρωσία ήταν μια δημοκρατία, όπως οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία; Η Γερμανία υπερασπιζόταν τις διεθνείς αξίες του δυτικού πολιτισμό, βαθιά ριζωμένες στην ψυχή εκείνων των δυο λαών, Αγγλία και Αμερική, που συμμαχώντας με τον διάβολο θα είχαν ίσως καταστρέψει τον καλύτερο υπερασπιστή του δυτικού πολιτισμού, αλλά ταυτόχρονα, θα είχαν υπογράψει μακροχρόνια και την δική τους θανατική ποινή.

Miguel Ezquerra, Πεθαίνοντας στο Βερολίνο, εκδόσεις Λόγχη


Ο Robert Brasillach, ο Γάλλος συγγραφέας και ποιητής που εκτελέστηκε από τους δημοκράτες στις 6 Φεβρουαρίου του 1945, είχε επίσης διαπιστώσει ακριβώς τα ίδια με τον εθελοντή από την Ισπανία:

''Ποιος ξέρει, ίσως υπάρχουν ακόμη λογικοί Άγγλοι που να καταλαβαίνουν ότι ο γερμανικός στρατός μάχεται για ολόκληρη την Ευρώπη, κι όσο κι αν φαίνεται παράξενο ακόμα και για τον ίδιο τον Αγγλικό Λαό. Αυτοί οι καλοπροαίρετοι Άγγλοι, αν μπορεί να έχει κάποια έννοια το πλησίασμα των δύο θέσεων, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα εμπρός στην αυτοκαταστροφική τρέλα των κυβερνητών τους, οι οποίοι δια πυρός και σιδήρου προσπαθούν να παραδώσουν τον πολιτισμό του Racine, του Shakespeare, του Dante και του Goethe στις μογγολικές ορδές τις φανατισμένες από το επαναστατικό και ιουδαϊκό αλκοόλ. Ιδού το ασυγχώρητο παραλήρημα της Αγγλίας''.

Ο μεγάλος ποιητής Ezra Pound, που επίσης διώχτηκε από τους νικητές και έμεινε κλεισμένος για 13 έτη σε ψυχιατρείο επειδή κατά την εξέλιξη του πολέμου έλεγε την αλήθεια:

''Ο εχθρός είναι το κεφάλαιο. Ο εχθρός σας είναι το κεφάλαιο, το διεθνές κεφάλαιο και ο δανεισμός. Ο εχθρός σας δεν είναι η Γερμανία, ο εχθρός σας είναι τα κεφαλαιοδάνεια. Και θα ήταν προτιμότερο για σας να μολυνθείτε από τύφο, δυσεντερία ή από τη νόσο του Bright από το να κυριευτείτε απ’ αυτή την τύφλωση που σας εμποδίζει απ’ το να καταλάβετε πως υπονομεύεστε και πως καταστρέφεστε. Ο μεγάλος Εβραίος είναι τόσο συνδεδεμένος μ’ αυτό το κεφάλαιο που κανείς δεν είναι ικανός να διαταράξει αυτόν τον δεσμό''.

Ομοίως κι ο νομπελίστας Νορβηγός λογοτέχνης Κνουτ Χάμσουν, που επίσης κυνηγήθηκε από τους νικητές:

«Νορβηγοί ρίξ­τε τα όπλα σας και πηγαίνετε σπίτι. Οι Γερμανοί πο­λεμούν για όλους εμάς και γκρεμίζουν την τυραν­νία της Αγγλίας που στέκεται από πάνω μας».

Λίγα χρόνια αργότερα θα καταγράψει την απόλυτη αλήθεια:

«Σε έναν αιώνα τα ονόματά σας δικαστές θα έχουν ξεχασθεί. Μα το όνομα του Brasillach ποτέ.»



Όταν ο Αμερικανός στρατηγός George Patton αντιλήφθηκε την πραγματικότητα, ήταν πλέον αργά:

"H δυσκολία να κατανοήσουμε τους Pώσους οφείλεται στο ότι δεν λαμβάνουμε υπόψη το ότι δεν είναι Eυρωπαίοι αλλά Aσιάτες, ως εκ τούτου σκέφτονται ύπουλα (...) στην πραγματικότητα δεν έχω καμιά επιθυμία να καταλάβω οτιδήποτε για τους Pώσους, πέρα από το πόσο μολύβι ή σίδερο χρειάζεται για να τους σκοτώσω. (...) είναι μπάσταρδοι, βάρβαροι και παθολογικοί μπεκρήδες."